בינה מלאכותית כחרב פיפיות
בעוד שבינה מלאכותית שיפרה משמעותית את הפרודוקטיביות שלנו במגוון תחומים ואת היכולת שלנו לזהות איומים ולהגיב אליהם, היא גם הולידה זן חדש של התקפות סייבר . השילוב של בינה מלאכותית במתקפות סייבר מייצג שינוי בשיטות ובמהירות שבה איומים אלו יכולים להתרחש. פושעי סייבר ממנפים בינה מלאכותית כדי להפוך התקפות לאוטומטיות, מה שהופך אותן ליעילות וקשות למעקב.
דוגמאות לסיכונים הטמונים בבינה מלאכותית:
- שיבוש נתונים: תוקפים מבצעים מניפולציות בנתונים המשמשים לאימון מערכות בינה מלאכותית, מה שמוביל לתוצאות שגויות או מוטות.
- דליפת נתונים: כלי בינה מלאכותית מעבדים לעתים קרובות נתונים רגישים. אם לא יטופלו נכון, הם עלולים להדליף מידע סודי.
- הגנה לא מספקת על נתונים: מודלים של AI המאומנים על נתונים רגישים עלולים לשנן ולחשוף אותם בטעות. המשתמשים צריכים להבטיח הצפנה נאותה, אנונימיזציה ובקרות גישה.
- תמרון מודלים: מודלים של בינה מלאכותית על ידי הזרקת קלט זדוני (התקפות יריבות). לדוגמה, מערכת לזיהוי תוכנות זדוניות מבוססות בינה מלאכותית עשויה לסווג באופן שגוי קובץ זדוני כשפיר עקב קלט יריבות.
- יצירת מתקפות: ניתן להשתמש בכלי בינה מלאכותית ליצירת דוא"ל דיוג מתוחכם, סרטונים מזויפים עמוקים או תוכן זדוני אחר שעוקף הגנות מסורתיות.
- ממשקי AI של צד שלישי: משתמשים מסתמכים לעתים קרובות על ספריות AI וממשקי API של צד שלישי. אם לתלות הללו יש פגיעויות, הן עלולות להכניס סיכוני אבטחה.
- התקפות שרשרת אספקה: כלים או ספריות בינה מלאכותית שנפגעו יכולים להפיץ תוכנות זדוניות או דלתות אחוריות בכל מערכות הארגון.
- חילוץ נתונים: ניתן להשתמש בכלי AI כדי לסנן נתונים רגישים. לדוגמה, צ'אט בוט המופעל על ידי בינה מלאכותית עשוי להדליף רישומי לקוחות חסויים.
תקריות אלו מדגישות את הצורך הדחוף ב"בינה מלאכותית הגנתית" – אמצעי נגד שיכולים להסתגל ולהגיב להתקפות המונעות בינה מלאכותית. ככל שאנו ממשיכים לשלב בינה מלאכותית בפרוטוקולי האבטחה שלנו, עלינו להיות ערניים גם לגבי הפוטנציאל לשימוש לרעה בה.
כדי להקדים את האיומים הללו, בראש ובראשונה יש חובה להעלאת המודעות לשימוש מבוקר בבינה מלאכותית. כמו כן ,ארגונים חייבים להשקיע בפתרונות אבטחה מונעי בינה מלאכותית שיכולים לחזות ולנטרל התקפות לפני שיגרמו נזק. זה מרוץ נגד הזמן, שבו המגנים חייבים להיות מהירים וחדשניים כמו התוקפים. פתרונות אבטחה מונעי בינה מלאכותית נועדו לשפר את אבטחת הסייבר על ידי מינוף למידת מכונה, למידה עמוקה ומתודולוגיות בינה מלאכותית אחרות כדי לזהות, למנוע ולהגיב לאיומי סייבר בצורה יעילה יותר.
דוגמאות לפתרונות אבטחה מונעי בינה מלאכותית:
זיהוי איומים באמצעות :AI מערכות אלו משתמשות באלגוריתמים של למידת מכונה כדי לנתח תעבורת רשת ולזהות דפוסים המעידים על פעילות זדונית.
תגובה אוטומטית לאירועים: בינה מלאכותית יכולה להפוך את תהליך התגובה לאיומים למהיר ויעיל ובכך ולצמצם את הזמן שלוקח להפחית סיכונים.
ניתוח התנהגות: על ידי ניתוח התנהגות משתמשים, מערכות בינה מלאכותית יכולות לזהות איומים פנימיים פוטנציאליים או חשבונות שנפגעו.
ניהול פגיעות: בינה מלאכותית יכולה לסייע בזיהוי ותעדוף פגיעויות בתוך מערכות הארגון, ובכך למקד משאבים בתיקון הבעיות הקריטיות תחילה.
פתרונות אלה הם חלק מגישה רחבה ויזומה יותר לאבטחת סייבר, שבה AI מסייע לא רק בהגנה מפני איומים ידועים אלא גם בחיזוי ובמניעת התקפות עתידיות.
הכותב: צברי עידן סמנכ"ל שירותי מומחה ואבטחת מידע ב-Genie