שאלה גדולה – אפל או מיקרוסופט?
גם היום התחרות בין שתי מעצמות המחשבים הגדולות בעולם ממשיכה! לעולם היא לא באמת הפסיקה, החל משנות ה-70 המאוחרות. אפילו אם לכל אחת מהחברות היו עליות וירידות, תמיד היה ביניהן את המתח באוויר. ה"קרב" בין אפל ומיקרוסופט היה וימשיך להיות נושא מושלם ללמידה על מאבק מוחות והמצאות חדשניות בין עסקים ואפילו לכתיבת ספרים באוניברסיטאות הטובות העולם/
נתחיל עם אפל:
ההתחלה האמיתית של אפל הייתה כשהמנכ"ל סטיב ג'ובס נכנס לתפקידו ובעצם הרים את החברה נפלאות. יחד איתו נכנס גם סטיב ווזניאק. השניים חשבו יחד כיצד יוכלו לגרום ללקוחות להתעניין במחשבים אישיים פרטיים. דבר שאז לא היה נפוץ וכיום נוכל למצוא מחשב אצל כל ילד. השניים החלו למכור מחשבי PC מחוץ למוסך ביתם בדרום קליפורניה, אחרי שג'ובס הודח מהאוניברסיטה בה למד.
בשנות ה-80, הלכה וגברה צמיחתה של אפל במהירות גדולה מה שגרם לשבות את תשומת הלב של רבים בתעשייה ומביניהם גם – ביל גייטס, מי שידוע כיום לבעלים הגדולים של חברת מייקרוסופט. ביל גייטס, שלמד באחת האוניברסיטאות הטובות בעולם, הרוורד, גם הוא לא המשיך שם יותר מדיי, והחליט לצאת ונסות להגשים את חלומו. פיתוח מערכת מחשוב שתקל את השימוש במחשבים ותופץ לכל העולם. אך עם זאת היה צריך להצליח לפתח משהו טוב, נגיש וקל יותר מזו של אפל. כולנו יודעים שכיום הצליח גייטס בחזיונו.
ישנם אין סוף וויכוחים, האם גייטס וחבריו גנבו מאפל עיצובים שונים אך זהו כבר עניין אחר. אך עם זאת, ג'ובס עדיין היה השולט באותה תקופה בתחום הפיתוח, ובמיוחד עם צמיחתה הגדולה של אפל. לקראת סוף שנות ה-80, הודח ג'ובס, שהיה אחד ממקימי החברה, מתפקידו עקב אופיו הפרפקציוניסט והבלתי צפוי. עם עזיבתו של ג'ובס, החלה החברה לאבד את ערכה. רבים מלקוחותיה עזבו, והחברה החלה בהפסדי כספים רבים, החברה איבדה את הקסם שלה עד לחזרתו של ג'ובס ב-1977, בזמן שבו אפל כבר בתחתית התעשייה, ובהתפתחות איטית מהרגיל.
חזרתו של ג'ובס לחברה, החזירה עימה גם את ההצלחה הגדולה וההכנסות הגדולות של החברה שממשיכות עד היום. אפל אינה רק יצרנית מחשבים. אחד הדברים שהעלו את הכנסותיה של אפל באופן משמעותי היה נגן המדיה – iPod, שכבש את העולם. אפל מתמחה מאוד בעיצוב מכשיריה, ובייצור הממשק הנח שבהם..
מייקרוסופט:
ביל גייטס היה כנראה יותר אובססיבי בעניין ההתפתחות העסקית והרווחית של מוצרו, מאשר השמירה על קוד הייצור שלו, ועל התפתחות מהירה. שלא כמו אפל שרצו באותו זמן לשמור גם על ההתפתחות העסקית אך לא לוותר על התפתחות מוצריהם. מעשו של גייטס נשמע לא כל כך הגיוני, אך למעשה זה מה שהפך את חברתו ליצרנית המחשבים הגדולה ביקום, ואותו בעצמו לאיש העשיר בעולם. גייטס וחברתו, החלו במסע שיכנועים של חברות גדולות כמו IBM, למכור את תוכנתם יחד עם מוצריהם. במעשה זה, "השיבוט" החדש של IBM הפך להצלחה מסחררת במכירותיהם של IBM ושל יצרניות נוספות עקב העובדה שהתוכנה החדשה מבית מיקרוסופט המשולבת במחשביהם הופכת את השימוש בהם לקל בהרבה יותר.
בשנות ה-80 המאוחרות ובתחילת ה-90, צמחה והתפתחה מיקרוסופט במהירות לעומת אפל שאז הייתה ללא ג'ובס, והחלה בסלידה. זה אפילו לא היה נושא לויכוח, בזמן שהאסטרטגיה החדשה של מיקרוסופט עולה ומצליחה, אפל מתעסקת בלבדוק את האסטרטגיה שלה ולראות מה לא בסדר.
ישנם הרבה חילוקי דעות, שגייטס והחברה שלו עשו הרבה עסקות לא חוקיות עם יצרני מחשבים, שתרמו רבות להתפתחותה של מייקרוסופט. בכל אופן, הצליח גייטס להגיע למצב שתוכנתו תהיה היחידה שתימכר בכל מחשבי ה-PC, אותן מייצרות היצרניות. מה שקורה גם היום. גייטס פיתח את מערכת ההפעלה המפורסמת של מייקרוסופט – Windows, והשתיל אותה בכל מחשבי ה-PC, המיוצרים כיום בעולם.
עם זאת, החל משנות ה-90 המאוחרות, כשג'ובס חזר לאפל, התחרות שלעולם לא נפסקה בין השניים חזרה לעיצומה.
כיום, על פי השערות, אפל אפילו עוקפת את מייקרוסופט בהכנסותיה.
אז מי המנצח כאן? זוהי החלטה שקשה מאוד לבצע (כמו תמיד). ישנם אינספור מעריצים של שניהם, אפל ומייקרוסופט. כיום נראה שהתפתחותה של אפל הולכת וגוברת אולי יותר מזו של מייקרוסופט, גם בחברה עצמה וגם בשוק המכירות כפי שציינתי קודם. אפל הולכת והופכת לפופולארית יותר.
את התשובה לשאלה הראשונה, נדע אולי בעוד עשור. וגם זה לא בטוח.