גיבוי בענן, העולם כבר התקדם ואתה?
מהפכת המחשוב בענן – שירותי מחשוב הניתנים באמצעות התחברות לשרת מרוחק, היא אחת המשמעותיות בתחום הטכנולוגי בעת הנוכחית. יותר ויותר ארגונים, עסקים ומשתמשים פרטיים, מתבססים על פלטפורמה זו או אחרת של מחשוב בענן, וזאת עקב רשימה מרשימה של יתרונות: חיסכון כלכלי, תפעול פשוט, אינטגרציה עם ממשקים מתקדמים ואפשרות לשלוט על שלל יישומים מרחוק, בכל זמן ובכל שעה.
גיבוי תכנים בענן נפוץ אפילו יותר, כשאמצעי האחסון החיצוניים מחליפים את אלה הפיזיים, אשר נפחם מוגבל ועלולים להילוות אליהם תקלות. הנה כל מה שחשוב שתדעו על התמורות שחלו בתחום הגיבוי בענן בשנים האחרונות:
על הצורך בגיבוי (או: ההשלכות של אסונות)
"למה לא גיביתי מראש את המידע?"- היא אחת השאלות המתסכלות ביותר שניתן לשאול, כאשר מדי שנה, אינספור אנשים מאבדים קבצים חשובים (ולעתים בעלי שווי כלכלי עצום) בדרך זו. את השאלה הזו שאלו בלא מעט מוסדות רפואיים בארצות הברית בשנים האחרונות, כאשר אסונות טבע הביאו לכך שאמצעי אחסון "פיזיים" רבים מבין אלה של המוסדות הרפואיים ניזוקו, על כל אובדן המידע העצום של כך.
מחשבות על כך עלו בארצות הברית לאחר הוריקן קתרינה, ב-2005, בעוד הוריקן סנדי ב-2012 הצביע על כך ביתר שאת. גם בישראל, עברו אנשים רבים לפתרונות גיבוי וירטואליים לאחר אירועים חמורים, כמו: השריפה בכרמל, נפילת קטיושות או מצבי חירום בטחוניים אחרים.
תחום מתפתח לכל הדעות
יד ביד עם ההבנה לפיה פתרונות גיבוי מסוג אחר הם נדרשים, גדל גם מספר היישומים המאפשרים גיבוי בענן מרחוק הלכה למעשה: עיקר הפיתוחים הוא בפרק זמן של חמש השנים האחרונות. ראשית, מדובר כאן על הפיכת האינטרנט המהיר למהיר פי כמה ביחס בעבר, מה שמאפשר אחסון מהיר ולרוב גם זול של המידע.
בהמשך לכך, התווספו בשנים האחרונות אמצעי גיבוי שונים, המסופקים על ידי מיטב ענקיות התוכנה בעולם: Google מציעה מאז 2012 לבעלי חשבון גוגל את Google Drive, אשר מציע, נכון לעכשיו, אחסון חינמי של 15 ג'יגה בייט. באותה שנה, Microsoft השיקה את Sky Drive (כיום One Drive)- שירות אחסנת קבצים שעבר מאז תמורות שונות. בגרסה הנוכחית, השירות מציע 15 ג'יגה לאחסון חינמי גם כן, עם נפח מוגדל לבעלי גרסאות מאוחרות של Windows ואפשרות להגדלת הנפח בתשלום.
תוכנה מוכרת נוספת היא דרופבוקס (Dropbox), תוכנה פופולארית המציעה נפח אחסון מצומצמם יותר (2 ג'יגה בייט), אך עם אפשרות להרחבה לאחר הפניית חברים לתוכנה. אגב, גם בישראל התחום לא נח על שמריו, כאשר בתחילת 2014 השיקה בזק בינלאומי את שירות הענן Virtual Nest.
כמיטב המסורת, תחום האחסון בענן מושפע אף הוא מהתפתחויות טכנולוגיות. השתלטות הסמארטפונים על העולם, הביאה לכך שלכל שירות שכזה יש אפליקציה ייעודית, באמצעותה ניתן להשתמש בו בכל מקום ובכל זמן. חידוש מעניין נוסף של השנים האחרונות הוא האופציה לערוך את המסמכים ולשתף את השינויים בזמן אמת.