מחשוב ענן: טיפים לבחירת ספק
בחירת ספק: טיפים למנהל
מחשוב ענן – Cloud Computing הוא צורת שירות באמצעות מחשב מרוחק. כיצד בוחרים את ספק הענן הנכון עבור העסק?הספק הנכון הוא זה שיביא להצלחתו של התהליך ולהיפך. שאלה מאתגרת. ארגונים רבים דואגים, ובמידה רבה של צדק, מהוצאתו של חלק ארגוני כל כך חשוב אל גורם חיצוני. איך לוודא את הרמה המקצועית שלו?
אילו שאלות יש לשאול על מנת לקבל את השירות האיכותי, האמין והבטוח ביותר?
מחשוב ענן – Cloud Computing הוא צורת שירות באמצעות מחשב מרוחק. דרך חיבור אינטרנטי או באמצעות קו תקשורת ייעודי, מרוכזים כל הנתונים והלוגיקה העסקית של גוף מסוים, על גבי שרתים ויחידות מחשבים המרוחקים ממנו פיזית. מדובר ב- Hosting – אירוח של מערכות מחשוב הארגון, באתר פיזי של ארגון אחר. החברה המארחת מספקת תשתיות עליהן ייבנו האפליקציות של החברה המתארחת. היתרון המשמעותי בענן הוא פוטנציאל החיסכון במשאבים של כוח אדם ושל כסף, דרך ההימנעות מרכישת ציוד מחשוב יקר ומהצורך בכוח אדם שינהל אותו, יהיה אחראי לשדרג אותו, לתקן וכיוב'. השימוש בשירות ענן משפר את זמינות מערכות המידע ומייצר תשתית גמישה ופשוטה לתפעול ולתחזוקה, דרך "שירות בשכירות חודשית".
אך כאן מתחילה הדאגה העיקרית בכל הנושא: כיצד בוחרים את ספק הענן הנכון עבור העסק?! הספק הנכון הוא זה שיביא להצלחתו של התהליך ולהיפך. שאלה מאתגרת. ארגונים רבים דואגים, ובמידה רבה של צדק, מהוצאתו של חלק ארגוני כל כך חשוב אל גורם חיצוני. איך לוודא את הרמה המקצועית שלו? אילו שאלות יש לשאול על מנת לקבל את השירות האיכותי, האמין והבטוח ביותר?
חשוב להבין בראש ובראשונה, כי ספק של מחשוב בענן חייב להיות סוג של "אינטגרטור" – גוף בעל ידע בתחומים רבים וניסיון בכל הנוגע לתכנון, יישום ותמיכה בתשתיות מחשוב. בגדול, כדאי לבחון שלושה תחומים עיקריים בבחירתו של ספק הענן: הרמה המקצועית שלו – הרמה הטכנית של הגוף ושל הצוות הטכני המועסק בו, הניסיון המקצועי שלו וכד' ; סוגי הטכנולוגיות, מוצרי החומרה והיצרנים/מותגים בהם הוא עושה שימוש ; הרמה הפיזית של המתקנים בהם הוא מאחסן את מערכות המחשוב שלו ומפעיל אותן.
לצורך זה כדאי לשאול מספר שאלות עיקריות:
- מה הידע והניסיון שלו בתכנון התשתית, היישום והתמיכה במערכות המידע?
- האם הספק מפעיל תשתית הכוללת מספר רב של לקוחות?
- האם לקוחותיו מרוצים – אל תחשוש לבדוק מי הם ולשאול את השאלות הללו…
- האם מועסקים בצוות שלו מומחים בעלי ידע בעולמות השונים של תשתיות המחשוב – אחסון, גיבוי, וירטואליזציה, התאוששות מאסון, אפליקציות ומערכות הפעלה?
- האם תהליך המעבר לתשתיות הענן יהיה מהיר ויעיל או שעשוי להתארך?
- מהי מדיניות ההתנתקות מתשתית הענן? האם הלקוח מחויב או "כבול"?
- מה רמת השירות המוצעת ומהירות התגובה של הספק במקרה של תקלה ובעיה?
- האם יש מנגנון פיצוי במקרה של נזק לעסק כתוצאה מבעיות בשירות או בתשתית?
- האם ביצועי המערכת ניתנים לצפייה על ידי הלקוח בכל רגע נתון?
- האם השליטה בפעולת המערכת נמצאת בידי הלקוח?
- כיצד ספק הענן מאבטח את המידע שעל גבי הרשת? מה תדירות הגיבוי שלו?
- האם מדובר במתקנים פיזיים הכוללים שרידות פיזית ורמת אבטחה גבוהה? אולי אף מיקום תת-קרקעי של המערכות?
ניתן להבין, אם כן, שהשאלות אותן יש לשאול בשלב החשוב של בחירת ספק תשתית המחשוב בענן הן רבות ומגוונות. אולם את כולן יש לקחת בחשבון על מנת לבחור נכון. זאת, כדי ליהנות לאחר הבחירה מתנאים של שקט בכל הנוגע לתפעול מערכות המחשוב וניהולו השוטף התקין והיעיל של הארגון כולו.